Friday, August 30, 2013

Diet

Assalamualaikum...

Topik kita adalah diet..

   "awak sudah sampai zon selesa ni. itu pasal selalu dan asyik makan tanpa berhenti."

itu adalah kenyataan. ye. dulu aku keseorangan tiada berteman. masih lagi mahu menjaga pemakanan dan selera. sekarang sudah ada seseorang. dan zon itu, sudah sampai tahap selamat. sebab sudah ada orang tersayang. bila free sure nak kunyap. pergi dapur. tengok peti ais, ada apa dalam peti ais.

dulu, niat nak kurus. siap membeli produk HERBALIFE. habis beriban juga lah.

Hasil masih sama.. maybe aku tiada coach atau kendalikan pemakanan, dan pemantauan aku. STOP.
decide to stop beli itu. dan menerus seperti biasa.

   'ingat istiqomah..'

itu adalah perkataan yang perlu aku konsisten melakukan untuk diet. aka kurus aka jaga kesihatan.

sekarang berat aku, 70kg... una.. dulu time study kat UITM, paling berat adalah 60kg.. okey. erm.. nak nangis. hahaha. gitu la..

aku teringat resepi 'juice diet kimora.' 3 tahun yang lepas, aku tengok rancangan show kimora (modeling), nak kuruskan badan. aku still ingat time tu kimora jumpa pakar juice diet. siap aje juice itu, kimora minum, die rasa nak muntah. ye lah, campuran sayur dan buah.

resepinya,


2-3 stalks of Kale
2 stalks of Celery
2 Carrots
Handful of Dandelion Greens
1/2 Cucumber
1/2 Lemon
1/2 inch of Ginger
1/2 Green Apple

tapi aku nak ubah boleh. aku nak suka hati.. hahaha.

dan

ada sesuatu yang menarik. sahabat sekolah aku sudah kurus. under kevin. kevin mana? ala, kevin yang pro training for exercise.

ini dia kata,


These are my ways how lose weight in early stage:
  1. No rice
  2. No food after 8pm
  3. Do not skip your breakfast
  4. Lessen my sugar intake
  5. Lessen oil-food based (Fried)
  6. Carbonated drinks is big No No
  7. Eat a lot of protein food and less carbohydrate
  8. Drink a lot of plenty water
Peringatan: Buat secara berperingkat. Jangan mendadak. Nanti perut anda terkejut. huhu. Dengan kekuatan dan semangat yang ada saya Berjaya menurunkan berat badan daripada 80kg sehingga 65kg sekarang. Pergi ke gym adalah menjadi satu hobi buat saya. Satu hari tak berpeluh rasa lain. Tips lain:
  1. Diet alone won’t help you to lose weight
  2. Exercise and get sweat is a major secret of losing weight
  3. Tidak perlu ambil supplements like Herbalife, JustMate5 atau SD2
  4. Konsisten dalam exercise. 5 atau 6 kali seminggu. 1 hari for ‘cheating day’
  5. Cheating day: you eat what you want tapi lepas tu paham-paham sendiri (double effort)

Nak tanya dia, den segan, boleh tengok kat sini http://kevinzahri.com/blog/success-stories/weight-loss-success-stories/kisah-transformasi-berat-badan-ikmal-hisham/

Tindakan aku?

For now, sure, next day and tomorrow.. its still like now?? istiqomah.. Ya Allah, bantulah hamba ini..

p/s: niat semata-mata kerana Allah..

0 comments:

Post a Comment