Thursday, September 6, 2012

grafik designer vs printing designer vs web designer

Assalamualaikum WBT..

nak citer pasal grafik designer vs printing designer vs web designer.. hari tu ada orang tanya pasal design dan die nak belajar design.. aku xtahu start dari mana.. so aku tulis macam ni..

salam dik,
okey, akak nak bgtau pasal designer,
designer bukan hanya tertumpu pada grafik semata2. designer ni ada byk jenis, grafik designer, fesyen designer, photography, printng designer, fine art, fine metal designer, interial design, footwear design dan macam2 lagi designer.

kepakaran akak di pada printing designer. untuk benda yang real dan produk yang boleh diberikan kepada orang secara real. akak bukan designer web atau mutimedia. kalau taya pasal banner internet, benda2 berkaitan internet ni, bukan dalam kepakaran akak.

memang orang akan nampak, macam sama, tp berbeza. kalau grafik designer nak join printng, byk lagi kene tahu. sama juga akak nak join mutimedia designer, akak kene tahu basic ape yang nak didesign kan.

ramai org nak tjuk hebat dalam designer. tp kene tahu fungsi sesuatu design tu. macam nak belajar design, kene tahu spec yg nak buat. bukan main taram aje.

kalau pasal design printing, taya la apa sahaja. akak xkesah. dari mula design - setting sebelum cetak - cetak - finishing insyallah, akak bole jawab.

perkara yang akak selalu design kan, cari reference atau rujukan yang sesuai untuk design. macam mane nak balancekan design, susun atur, color, distort, font yang sesuai, macam2 lagi..

cari reference principle and basic of design. apa yang perlu ada dalam sesuatu design. tahu ckit2 dan fahamkan insyallah boleh buat.


p/s : ada perbezaan tu.. printing ada bidang ku.. benda lain pun penting, tp kene belajar sendiri..

4 comments:

  1. Salam kak, nak tanya tentang printing..adakah guna mesin yang sama untuk buat matt lamination atau gloss lamination?dan adakah mesin lamination ni sama dengan mesin laminate yang biasa tu?saya confused la..

    ReplyDelete
  2. Sangatlah betulnya aduiee.. :D Sy sndiri pun jak dulu buat web design saja. dptlh bbrp printing design. ingatkan blh aja terjun, byk kena blajar.

    lg2 skrg dh ada partner & dia mmg dh ada company printing.jd dia specialist dlm printing design. phewww.. mmg sgt2 bbeza hasilnya. & bbeza jg bila bandingkn web publishing design. ;)

    ReplyDelete
  3. kepada Anonymous, mengenai mesin tu. mesin sama yang digunakan untuk kedua-dua lamination. beza hanya roll tu. gloss atau matte. :)

    ReplyDelete
  4. reka grafik laman web:
    yup, memang berbeza. pengetahuan pereka grafik berbeza.
    setiapnya ada kelebihan dan kekurangan.

    saya dulu belajar design web maksudnya design layout sahaja tp xtahu nak masukkan ke laman web yang sebenar.. pelik kan.
    tp itu la, pengetahuan saya xsampai ke situ..

    kalau pengetahuan mengenai printing, insyallah boleh.. :))

    ReplyDelete