Monday, August 27, 2012

Banner Hari Kemerdekaan ke-55

Assalamualaikum. Selamat Hari Kemerdekaan Kali yang ke-55.

Sahabatku Akma, a.k.a makcik, mengirimkan cik una satu tugasan itu iaitu mereka dan mencetak banner sempena hari kemerdekaan.. time tu cik una da nak raya, tugasan tersebut pun diberikan.. ini pun design last minit sebenarnya.. sebab, butiran dan maklumat tidak lengkap sehingga terima yang complete pada raya yang ke-4 (rabu)..

Simple cik una design ni.. rasanya semua orang boleh kot buat seperti yang cik una buat.. erm.. cik una ni, cuba yang terbaik untuk design banner ini.. menggunakan font yang senang dibaca, picture yang mudah difahami dan ada ciri-ciri sekolah ckit. uhuhu

Skema kene ada dalam ciri-ciri mereka design ini sebab melibatkan sekolah dan hari kemerdekaan.. kalau buat terlalu ekstrem, karang tak mengikut tema dan boleh melibatkan kemarahan orang..hehhee..

Sepatutnya, setiap tahun ada logo kemerdekaan.. la ni, cik una tengok, logo yang direka oleh kementerian seperti copy paste dan menggunakan word (setengah designer cakap la.. cik una baca aje..).. ingat nak letak..tp macam setiap sudut tak sesuai kot.. (serba tak kena..) cik una pun sebenarnya seperti tak percaya logo yang hebat antarabangsa tu.. apa nak buat menteri suruh buat, buat aje la..


simple kan? hehehe..

nak komen, silakan..lagi banyak komen, lagi cemerlang cik una untuk design2 seperti ini..sebab dapatlah baiki mana yang kurang..uhuhu

p/s: ilmu photoshop masih level yang rendah..kene belajar dengan kukubesi ni.. hehehe.. suke dengan artworknya.. :)

0 comments:

Post a Comment