Wednesday, November 23, 2011

Cover Fotografi Perkahwinan Melayu

Salam. Sudah lama xupdate blog. okey sekarang nak citer pasal ebook. Pakcik ku, Adnan Hassan ada jual ebook mengenai Fotografi Perkahwinan Melayu.

Ini Laman Web dan Page di FACEBOOK - http://www.fotografiperkahwinanmelayu.com/
https://www.facebook.com/FotografiPerkahwinanMelayu

So, pakcik ku ini dan kawannya, Abang Fauzi merangkap hebat dalam dunia IT ni pun bg sms suruh membuat satu design untuk cover ebook dan minisite untuk laman web ini.

Ini design satu, mula2 aku buat. Design hanya sekadar simple aje. Tanpa ada pengantin atau contoh pengantin melayu. just ada macam ada tepak sireh, keris, cincin dan kamera. Kamera pulak pakai NIKON. sebenarye xdigalakkan guna kamera ada brand, karang orang yang guna kamera canon, olimpus, sony, xmo beli buku ni. dan perlu digantikan dengan benda lain la.


Design Cover 1
Cover setelah menjadi buku
Design No. 2, setelah dikomen dan perlu banyak yang kene edit. Mula dengan design yang baru. Abang pozi bg aku satu gambar aje untuk diletakkan dalam cover.. Tengah perah otak macam mane nak buat combinasi. Akhirnya, aku main dengan effect highlight/shadow dan unshrap mask. main contrast/brightness untuk menaikkan seri gambar. pastu tambah2 la mane yang patut.


Ini gmbar perlu diletakkan kat cover
Hasilnya, dibawah. dengan kepekatan awan, langit, matahari, hijau dan penambahan lens untuk pertukaran dengan kamera Nikon tu. Still guna 3D effecr font dan ambil dari design 1.
Cop terbongkar tu aku terpikir, tah macam mane tah. lukis2, last jadi stamp ni.. RAHSIA JURUFOTO TERBONGKAR!!


Ini lah hasilnya.!!

Cover untuk design 2

Cover 2 untuk dijadikan buku.
Design 3,

Pakcik ku xmo letak perlahwinan melayu di atas. Kalau boleh letak dibawah sebab, tajuk web site perlu sama dengan cover dibuku. So aku tukar sekali dengan typo guna type impact dan diselitkan dengan keris. Itu aje perubahan yang perlu dibuat.

Ini lah hasilnya,


Design cover 3


Design ebook cover 3


P/S: Akhirnya, hasil buku yang aku belajar sendiri..uhuhu.. Aku search web nak beli cover action pro.. akhirnya jupe juga.. dan beli la apa lg..!! :))

0 comments:

Post a Comment