Wednesday, February 23, 2011

Artwork Kartun guna Adobe Illustrator..

As.salam.

Saya melakar balik kartun-kartun yang saya ambil dari internet dengan menggunakan adobe illustrator. Saya akan tunjukkan satu persatu dari saya melakar hitam putih kepada yang berwarna. Saksikan lah hasilnya..Tadda,,!

Job ni baru sahaja saya terima dari Shah Alam. Nak order kad sebanyak 1300 keping.. Insyallah, saya akan cube usahakan.. Walaupun pertanyaan saya die syarikat percetakan itu tidak menjawab lagi walaupun sudah bagi emel 2 kali, akan saya call dan emel sehingga syarikat itu menjawab!! uhuhu Hope boleh la cetak 1300 keping.. PLZ..!!!


Hitam Putih menggunakan pen

Lakaran Kartun lelaki sudah diwarnakan

Lakaran kartun wanita sudah diwarnakan

Keseluruhan kartun sudah diwarnakan termasuklah kereta itu.
Saya meletakkan love besar di belakang kartun wanita itu. Hasil keseluruhannya..nantikan ye.. :)


KESINAMBUNGAN DESIGN ARTWORK KARTUN


Another step setelah proses pertama telah dilakukan. Lihatlah hasilnya.. :)))

Background ni saya copy paste dari design yang lepas.

Design Kartun yang Baru saya trace

Kartun Wanita untuk diwarnakan

Kartun Wanita yang sudah diwarnakan.

Kartun Lelaki untuk diwarnakan

Kartun Lelaki setelah diwarnakan

Sebahagian Kartun yang telah diwarnakan

Hasil ye bersama-sama dengan background

Ni overview yg telah saya lakarkan

Tengoklah line biru-biru tu.. tu kire nya apa yang telah saya tracekan balik.. xtipu tau..uhuhu

Combination Kartun dan Hasilnya
Terima Kasih Persembahan Lakaran saya.. :)))

10 comments:

  1. bapak ahh!!!...
    gle kagum!!..menarik hati smpai nk komen..

    power2!!..

    ReplyDelete
  2. isk simple aje ni dark..
    thanks :))

    ReplyDelete
  3. ini kate simple??Whoahh...
    sgt respek sape yg wat gnie gune AI..
    kt opis,staff2 A&P wat layout design kedai gune dot2 biru tuh..naik penin kepala tgk...

    wa tabik Sprrringgggggggggg!!..

    ReplyDelete
  4. jgn la camtu skali sampai nak tabik spring..
    saya ni masih budak baru belajar..
    ni masih cube2 lagi dalam buat design ni..
    staf A&P tu ape? dark kje kat mane? designer jugak ker?

    ReplyDelete
  5. ngee~..alamak..okeh2...
    tp respek la kamo leh wat gnie..mmmmm..
    ble la dpt blaja gune AI spnuhnye..=)
    saye seorang MIS..bekerja di Kuala Lumpur..company...mmm...hehe...yg mmpunyai byk cwngn dan menjual accessory pmpn..=)

    staff Advertising n Promotion..=)
    nk je duk sblh dorang tgk wat keje..tp diri sndiri pn ade keje sndiri gak..=)

    ReplyDelete
  6. oo..tahu2 keje ape....hehe
    boleh belajar tp tu la, AI xbyk kelas boleh ajar ni..sume kene sendiri..
    kalo nak belajar pun, kene bayar dalam RM350.
    kat http://sifoo.com/
    kat sini die ada ajar guna photoshop, ai, indesign,photography skali..
    nak join pun, xtahu ada masa ke x..uhuhu

    ReplyDelete
  7. tipu..ni bkn trace sdiri.....dsgn ni mmg dah ade dlm bntuk vector..

    ReplyDelete
  8. katoon nie bleh download free kat http://www.youtoart.com/html/Vector/Cartoon/10985.html

    ReplyDelete
  9. Anonymous: minta maaf ye.. saya langsung xtahu yang itu ada vector ye.. kalo saya tahu, da lame saya ambik sebijik. ini mmg saya trace sendiri.
    by the way..thanks bg saya link tu..saya suka.. TQ :))

    ReplyDelete
  10. Salam, company sy sedang mencari freelance cartoonist. Boleh hubungi saya jika berminat?
    khairilsyahrilo@ymail.com

    Terima kasih!

    ReplyDelete