Friday, December 10, 2010

Retouch up colour

Retouch up colour

Ni design aku tuk mama sempena birthday anis ke 21 tahun 2010.. mama nak buat frame dan letak dalam bilik die..uhuhu idea mak aku ni meletop gitu... aku sendiri pun tak terpikir...uhuhu... gambar ni sebenarnya diambil dari surat khabar mingguan malaysia pada 31 oktober 2010. kecoh kat rumah sebab gambar adik masuk surat khabar. sebenarnya gambar ini untuk kemasukan pelajar baru semester jan 2011.

Gambar ini black and white, so aku warna kan balik guna adobe photoshop. mula2 aku scan gambar ni, masyallah, pecah dan nampak cetakan punya dot. kalo di teliti secara dekat cetakan pada surat khabar bukan plain mcm kita cetak gambar tetapi meninggalkan dot pada permukaan surat khabar tu.. tu pasal la kalo kita scan memang xcantek dan lg blur. so, nasib baik kakak ipar punya ayah keje kat utusan malaysia. mula2 egat kene la bayar gambar dari advertising utusan, nasib baik x..free.. so dapat la gambar anis dengan clear ckit dan masih dalam black and white. esok nya aku teruskan mewarna gambar ni satu demi satu...

susah ckit la.. sebab gambar ni ada separuh sharp dan separuh blur..aku pun tak tahu syarikat advertise mane lah yang edit gambar ni.. bagi aku tak de kualiti..

Ni la gambar dalam surat khabar tu.. bagi korang senang tak nak colour picture ni..uhuhu bagi aku susah jugak la sebab 3, 4 kali la aku buat balik...hehehe..

Ni la hasil ye dari penggunaan photoshop..uhuhu.. tying aku buat dalam adobe illustrator.. bile kite print perkataan yang dicetak lebih sharp dan kemas..

2 comments: