Monday, August 25, 2014

Gegantung


Assalamualaikum..


Ini gegantung yang akan diletakkan di Dewan RISDA nanti. Hehehe.. Idea Kanda. aku yang olah dan designkan. Nice idea kanda. Dinda langsung tak terfikir.

Pian kata, gabungan kami akan lebih mantap. Kata kanda, kanda boleh memberikan idea, dan aku maybe boleh realisasi idea tersebut. Hope, ia menjadi kenyataan. Amin.

Next design will be continue, color maybe sephia or, old school.. :))



p/s : love this design.. hehe.. puji diri sendiri ke? ke angkat bakul sendiri? itu idea kanda eh! uhuh

Tuesday, August 19, 2014

Hitung Hari-hari

Assalamualaikum WBT.

Dengan ini saya isytiharkan bahawa, INSYALLLAH, saya akan bernikah dengan tunang saya, Azham Abara Ahmad pada 13 September 2014 pada hari sabtu bulan hadapan. Doakan saya dan tunang saya berbahagia hingga ke Jannah ye. Kenduri saya pada hari yang sama manakala kenduri pihak lelaki pula pada 16 September 2014 iaitu jatuh pada Hari Malaysia. :))

hihihi..

Jeng jeng jeng..

Pengalaman bertunang..

Pengalaman bertunang adalah suatu situasi dimana kita mengenal pasangan kita masing-masing.. Aku lah specialnya, banyak buat salah.. Ermm.. kami pun banyak berterus terang dan banyak perkara yang telah dibicarakan dan dibincangkan. Perihal yang aku tidak ketahui, jadi aku tahu dan ia suatu yang agak terkejut.. tapi aku anggap ia semua ini mematangkan diri dan tunang aku sendiri. Dari kosong-kosong hingga ke perkara-perkara yang agak details.

Kami pada awal pertunangan, cabarannya, kami agak rasa jauh.. bila mana, masing-masing jauh dan ada perkara/pekerjaan yang perlu dilakukan. Konflik antara aku dan tunang agak rasanya sampai xtahu nak cakap macam mana.. tapi kami kuat pada satu perkara iaitu pertemuan kami di Mekah di Multazam..


Bagaimana kami bersatu semula?

Kami bersatu semula selepas kami pergi kursus kahwin pada 14 Jun 2014. Dimana, aku, tunangku dan sahabatnya bersama-sama menghadiri kursus kahwin. Lepas tu, kami sedar akan tanggungjawab yang mendatang selepas kami berkahwin. Wah! makin hampir rasanya time tu nak kahwin.. uhuhu

Indahnya saat itu.. sangat indah! seperti yang aku impikan bilamana, aku dan tunang aku bersatu semula, bermesra seperti awal perkenalan. Mengambil berat antara satu sama lain, dan baru kami merancang dan atur semula perancangan perkahwinan kami.

Syukur Alhamdulillah Syukur Ya Allah.!!

Ada lagi satu perkara yang kami sendiri tak jangka akan persamaan kami.. 2 minggu sebelum raya, aku dan tunang aku berbual di telefon, kami boleh facetime? (facetime ni baru aku tahu bilamana tunangku kata, 'guna laptop mac kan?'; 'Aha'; 'Kenapa?' Cuba buka apps FACETIME kat mac. Buka-buka, boleh berbual sambil tengok muka masing-masing.. hihi) Pada mulanya, agak janggal, sebab baru aje kenal dengan apps ni.

Lama-lama, kami banyak juga berbual dan berborak sambil tengok muka. hihi. sampai satu tahap, kami gelak, aku menangis, kadang-kadang buat keje pun sambil facetime. hihi.. Dan sampai satu tahap tu, di bulan puasa, timbul satu topik, dan topik itu membuatkan kami serasi dan sama-sama suka. Kira boleh ngam lah. Hampir setiap malam kami berbicara topik itu.

Alhamdulillah, jika itu menyatukan kami, moga-moga ia berkekalan hingga ke syurga Mu Ya Allah..!

Sekarang, aku pun sudah berkenalan dengan saudara tunangku. Ramai! Aku kene buat simpan data untuk mengenali saudara maranya. hehe. Aku suka, sebab rata-rata mereka mengalu-alukan kehadiran aku dalam keluarga mereka. Aku terharu sangat. Time tu, hari open house yang dibuat di rumah Mak Langnya di seremban. Hihi.. masing-masing ada kata 'Welcome', 'Selamat Datang', dan ada yang ajak berbual-bual. Alhamdulillah..


Kira-kira hari,

Sekarang tinggal 25 hari aje untuk menjadi isteri orang.. Tanggungjawab aku akan berubah selepas berkahwin. Dahulu, aku wajib taat pada mama dan abah. Lepas ini, aku wajib taat kepada suamiku. ustaz amin kata, perkahwinan 10 tahun itu, masih lagi pengantin baru. Setiap saat dan masa akan banyak perkara baru akan dipelajari. Cari persamaan, kelebihan dan kebaikan pasangan masing-masing. Banyakkan bersabar dan bersabar dan bersabar.

Terima Kasih kepada tunang, kerana mengajar diri ini untuk menjadi lebih sabar dan tenang.

"More Respect each other, Love will come to you."


p/s : Doakan kami ye.. :))




Sunday, July 6, 2014

Come Back Home

Assalamualaikum WBT.

HEHEHE... kenapa aku gelak dulu ni? hehehe.. aku hampir seminggu tak berpuasa ni. uhuhu.. nikmat makan dan minum aku dapat tetapi tidak kepada ibadat.. tidak dapat solat dan membaca Al-Quran...

why come back home..?? suatu hari, sedara aku menyuruh tengok cerita korea ni, roommate. Katanya, cerita baru. Yeke? Aku pun tengok episode pertama, pada mulanya, aku tak berapa faham, lama-lama, eh syok pulak cerita ini.

Kisahnya, ada 11 orang, 6 lelaki dan 5 perempuan duduk dalam satu rumah. kira macam rumah sewa tapi seperti adik beradik. ini cerita mengenai kehidupan artis korea dalam satu rumah. kita sebagai umat islam, tidak perlu contohlah duduk rumah sekedudukan seperti itu. just ambil point yang menarik sahaja.

Yang menariknya, ada gabungan artis singer seperti chanyeol exo-k, san won, park bom 2ne1, so ra, sohe, kang jung, min woo, dan lain-lain, aku tak ingat nama depa. seronok tengok depa, melihat kehidupan sebenar artis korea. Rupanya, penat jadi artis di korea, keluar pagi balik pun pagi juga. Nampak lah juga hasil usaha yang depa buat. Hasilnya pun lumayan. Itulah artis. uhuhu..

Depa sangat hormat antara satu sama lain. Walaupun mereka terkenal, tapi depa respect antara satu sama lain. Nampak orang pun tunduk hormat. Tolong menolong, sentiasa take care sesama mereka. Share experience, bakat, kisah silam, suka duka mereka. hehe..

Come Back Home, lagu single 2NE1. best juga lagu tu dengan satu lagi lagu gotta be you. Dalam kumpulan itu ada Park Bom. Aku pada mula tak berapa gemar dengan dia, macam agak pelik dan gedik, lama-lama aku tengok cerita roommate tu, baru tahu watak sebenarnya. Dia ni comel dan cute! haha. aku selalu ternanti kehadiran dia dalam cerita tu. Baru-baru ini ada kes pasal Bom.. Katanya ada scandal drug pada tahun 2010.. Aku pun macam sedih juga la, tapi agaknya kisah silamnya gitu..

Latest news, Park Bom dikatakan tidak lagi join dalam cerita roommate.. Ia disahkan oleh YG entertaiment dan SBS.. sedihnya.. no more BOM dalam cerita ni.. nak buat gane.. Penyeri dalam cerita sudah tiada untuk next week show.. erm.. Hope BOM COME BACK HOME again..


Hari ini,

Pagi-pagi aku berfacetime dengan kanda. hehehe.. malam semalam tak sempat berfacetime. Kanda tengok bola dengan sedara dan abang ipar kanda. hehe.. sebenarnya tunggu juga nak berfacetime untuk malam tu, tapi rilek2 una.. tidur lagi best.. hehehe..

Aku bangun lewat. atenya tak pose.. hehehe.. Bangun pukul 7.30 pagi aku berfacebook dulu.. dan aku share mengenai wasiat Sharifah Aini.. Aku terima message inbox.. rupanya kanda mesej..yeah!! kanda tak tidur lagi.. Kanda ajak berfacetime sekejap (sekejap tu dalam erti kata 2jam.. hahaha)

Kami berbual-bual dan sampai satu part tu, aku kepoyoan ketika itu. Teremosi dan mengarut! hahaha.. entahlah satu soalan simple sehinggakan aku menangis! aku blur! sehingga aku menceritakan hal atau perangai buruk aku yang tidak diketahui orang. hehehe.. jeng jeng jeng..


Forgive and Forget.

Aku ada satu part dalam kehidupan ini adalah memendam perasaan. Aku jenis simpan dalam hati dan tidak mahu cerita kepada orang. Bila mana aku sudah sampai maximum dan tidak boleh dikawal, aku meletup! Aku akan buat sesuatu dimana boleh buat gaduh la. Kawan aku zuliana faham keadaan aku, dia selalu marahkan aku. Una, jangan simpan dalam hati. Luahkan. Ko kalau simpan akan jadi dendam. Ya Allah, aku tak tahu mengawalnya, zul..

Bila aku cerita ini kepada kanda, kanda kata, kanda juga macam tu, simpan dalam hati. Tapi ada caranya. Caranya ialah, forget dan forgive. Yeke kanda? YA.

Kesimpulan yang boleh aku buat adalah, jika ada sesuatu yang berlaku lebih baik aku maafkan dan lupakan perkara tersebut (auto delete) mengenai cerita mengarut tu. Keluar dari hati dan perasaan ini. Lupakan dan carilah kebaikkan yang lain. (itu rasa aku lah..). Ye itu lebih baik.

Terima kasih kanda. Kerana memberi jalan penyelesaian mengenai hati dan perasaan yang sekian lama terbuku di hati ini. Syukur Alhamdulillah aku dipertemukan kanda dan pertemuanku adalah kerana Allah Taala. Allah yang temukan kami. :))


Al-Quran.

Okey, aku target nak membaca Al-quran dan membaca tafsiran sekali. Mengenai khatam, aku sudah 3tahun berturut-turut khatam ketika bulan puasa. Tahun ni, lain sikit. Aku kalau boleh, cuba memberi sedekah setiap hari samada, sedekah wang, tenaga atau makanan. Moga segala dipermudahkan. Amin :))


p/s :  lagi 2 bulan lagi nak sampai majlis perkahwinanku.. dup dap dup dap.. doakan ku ye!!! Amin!! :))

Tuesday, June 17, 2014

Minggu lalu yang indah..

Assalamualaikum WBT.

Salam semua yang mengenali diriku. Aku mahu bercerita mengenali kejadian yang berlaku Jumaat, Sabtu dan Ahad minggu lalu. Aku namakan minggu lalu yang indah. :)

Jumaat.

Hari Jumaat adalah hari segala penghulu hari dan juga hari yang tidak akan aku lupakan sampai bila-bila setiap kejadian yang berlaku pada hari tersebut..

Pada hari tersebut, aku, anis, ajak dan juga kanda bersama-sama ke tempat dan rumah kawan anis yang jual baju persandingan dan pelamin. Kali pertama kami berempat menaiki kereta bersama. Sampainya di rumah tersebut, aku tengok ada beberapa baju pengantin bergantung di dinding rumah tu. Satu yang aku terus pandang adalah baju persandingan turqoise. Aku dan kanda duduk dan diterangkan mengenai pakej tersebut.

Aku agak jangkal sedikit dengan kanda ketika itu. Sebabnya, kami sudah lama tak jumpa. Rasa-rasanya 3 bulan jugalah tak jumpa. uhuhu. Seperti yang lepas aku cerita mengenai pakej tersebut, harganya bolehlah dalam RM 1599. Sudah bayar deposit RM300 kepada kak zati itu. Kiranya sudah booking lah.

Aku pun mencuba baju itu, okey, akan ketat di situ.. uhuhu.. Tapi kak zati kata, bole dibesarkan lagi. okey la tu. Kene standby corset untuk pakai baju tu.uhuhu Kanda pun try juga baju. seluar okey, baju dalam okey, baju luar, kene bukak lagi jahitan itu. hehe..

Anis dan Ajak juga try baju kat situ. hehe nasib Ajak baik, sebab kakak tu buat baju baru untuk Ajak. Sebabnya, baju anis sudah ada, baju lelaki sahaja belum ada. Sama juga dengan warna kami, turqoise. uhuh. Kami pun baliklah dan makan di tepi jalan. Paling istimewa kedai tu, ada nasi goreng ketum. hahaha. Ajak order ayam goreng ketum. hehehe. Nasib baik tak lalok lah time tu. hehe. Rupanya pedas sahaja. Itu sahaja.


Sabtu,

Hari sabtu adalah hari pertama untuk kelas pertama kursus pra perkahwinan. Kami bertiga, aku, kanda dan pian sama-sama menghadiri kursus tersebut. Kursus itu dibuat di Plaza City, Ampang. Bayarannya, RM 80 seorang. Kelas start 2.30 petang. Sebelum itu, sempat juga pergi kenduri kahwin dekat felda perdana di jalan semarak. Sangat grand kat situ. Besar, selesa, ada nyanyian, pelamin yang besar dan tinggi, sejuk, makanan pun banyak. Rasa kecil aje disitu. uhuhu.

Kemudian, sempat lagi ke kedai jahit kedai kak ani. Ambil baju pernikahan. Hehehe. Cantik pulak tengok baju tu. Baju kurung biasa aje aku buat, yang menampakkan cantik, lace baju tu, ada manik-manik. hehehe.

Sudah lewat sudah. Aku tawakal aje lewat, nasib hala ke ampang tak jem. Abah rileks aje bawak kereta. Mama dengan aku dan mengelabah da. hehehe.

Sesampainya, aku terus keluar dan kanda panggil. Aku toleh. La, kanda baru sampai ke? Ingat sudah sampai da. Nampak kanda dengan pian. Hehehe.. Kami naik sama-sama ke kelas itu. Pembelajaran pertama kami bersama dengan encik sani dengan tajuk Pengurusan Kesihatan Keluarga. Aku pun seronok dengar ceramah beliau. Perkara dalam dan luar diceritakan dan paling menarik, banyak tips yang diberikan oleh beliau.


Lelaki paling susah nak ungkap perkataan CINTA. Encik itu memberi formula :

S+S = B (Susah+senang = Bahagia)
S+S = B (Sabar+Solat = Bahagia)

Berkelahi - tidak boleh lari tetapi jangan melampaui tatasusila komunikasi islam.
Bergaduh - Berdoa - Allah.

Carilah keberkatan di awal perkahwinan. Selalu berdoa untuk pasangan yang berkahwin jika pergi ke majlis perkahwinan.

Paling penting, pengantin, jangan lupa solat Zohor. Itu selalu ditinggalkan walaupun anda Raja Sehari.

Berus makeup juga perlu dikenalpasti. Ini kerana, kebanyakkan bulu, adalah dari bulu babi. Nak mengenal pasti, hujung bulu tersebut ada bercabang. Itu bulu babi. Jika kita menggunakannya, muka kita di kira perlu di samak semula.. hehe.. macam mana tu.. 

Usia anda capai 60tahun, teruskan berCINTA.

Jaga kesihatan dari sekarang. Elakkan penyakit 4 serangkai (Jantung, Kencing Manis, Darah Tinggi dan Kanser).

Berjanji dengan diri sendiri untuk jaga kesihatan.

Di depan makanan, elakkan bercakap yang yang tidak baik.

Puteri, curahkan apa yang terbuku dihati jika anda ingin sihat.

Anak perlu ramai. dan perlu tahu darah pasangan.

Saringan HIV perlu dibuat. Tamat tempoh adalah 6 bulan.

Puteri Perlu buat catatan period 3 bulan terakhir ketika tiada haid. Untuk memudahkan dan menentukan tarikh dan masa kandungan.

Perlu beli buku, BUKU PANDUAN LENGKAP PENJAGAAN IBU DAN ANAK.

Lakukan pemeriksaan Payu Dara. Jagan kesihatan selepas bersalin.

Lelaki yang sihat mengeluarkan sperma sebanyak 30juta. Sperma lelaki tahan di dalam rahim perempuan adalah selama 3-4hari. (Sperma akan mengeliling telur wanita sebanyak 7 kali seperti tawaf.)

Antara faktor mandul adalah, 40% lelaki - 50% wanita - 10% kedua-duanya.

Petua untuk isteri, jangan beli nasi bungkus. Nasi perlulah masak dengan fokus dan selawat dan berdoa (rendam seluruh pergelangan tangan ke dalam air.)

Awal mengandung, jangan makan atau minum air tapai samada ubi atau nasi. Elakkan makan nenas. banyakkan membaca Al-Quran, dan baca 3 kul. Amalkan minum air zam-zam dengan menghadap Kiblat dan selawat dan berdoa/niat setiap 3 kali teguk. Baki air zam-zam tersebut, sapukan diperut kandungan untuk memudahkan persalinan kelak.

Ibu perlu menyusu anak selama 2 tahun. Susu ibu boleh tahan selama 3 bulan dan perlu ada tarikh. Setiap hari perlu ada 3 botol. Buat rekod setiap susu yang dipam.

Itu antara yang diberikan oleh Encik Sani. Ada banyak lagi perkara yang dikongsikan. Ini sebahagiannya.

Kemudian, kelas belajar AKHLAK. Kesian kat penceramah itu. Slidenya taknampak tulisannya. background hitam termasuklah text pun hitam..

Tapi ustaz ni buat lawak kasar sikit. Nama aku menjadi sebutan.. Hahah Glamor gitu.

Okeylah, next kelas, kan aku post ye. :))


P/S : Kelas mengenai perkahwinan patut juga dilakukan setiap 3 tahu 5 tahun sekali untuk pasangan selepas berkahwin. Supaya terbit lagi jiwa hati manusia kepada CINTA. :))

Saturday, June 14, 2014

La la la la

Assalamualaikum..

Hari ini hari sabtu. 14 Jun 2014. Hari di mana, perlawanan Spain & Holland di World Cup 2014 di Brasil. 5-1, holland menang. Malam tadi tak boleh tidur.. Sebabnya panasnya hanya Allah yang tahu.. Sehingga aku berpindah tidur bilik Along.. lepas tu.. aku mimpi ngeri.. menakutkan..uhuhu

Disebabkan demam bola.. aku pun excited jugalah. walaupun tidaklah nampak sangat. Segan. Sebab kalau perempuan over sangat karang, nampak poyo! hehehe..

Ini muka aku tahun world cup 2010. excited tak aku dulu. (Dulu aku gila-gila orangnya.. hehehe.. sekarang tak da.. mahu jadi solehah! )Aku minat German. Walaupun sampai ke suku akhir tahun tu, its okey German. Tahun ini, aku kurangkan sikit dari minat bola. Agaknya jiwa bola tu da tidak berapa sangat minat. Faktor usia juga kot.


Semalam pergi fitting baju pengantin kat rumah kawan anis. Murah jugalah, RM 1599 dapat sepasang baju pengantin (semuanya dapat full aksesori baik lelaki dan perempuan + kasut sekali), pelamin, walkaway, mekap, bantal nikah. Colornya torqoise.

Dress aku gaun tapi kanda bersampin. Itu di namakan design kontemperari. hehehe. Baju aku agak labuh tapi fit dekat pinggang.. Malu pulak pakai macam tu. kecuali, aku kene kuruskan lagi kat pinggang supaya baju tu tidak nampak fit sangat. Kak zeti pun kata, nanti dia cuba besarkan sikit kat pinggang tu.. Hope nampaklah longgar sikit.. (kene banyak berdoa pasal baju tu. yelah mahu keberkatan dalam perkahwinan tersebut).

Aku juga request, aku tak pakai bulu mata palsu.. Aku akan pujuk juga walaumacammanapun. Aku takut effectnya kemudian hari.. (in the future & akhirat) menghalalkan apa yang diharamkan.. Sorry kalau aku kolot, tapi itu namanya ilmu.


Hari ini.

Hari ini start aku pergi ke kursus kahwin. Di Plaza City di belakang Risda. Aku akan pergi ke sana dengan Kanda dan Sahabat baiknya Pian. Kami pergi bertiga. Eloklah juga. Start petang sehinggalah Ahad satu penuh hari. Harapan supaya kursus kahwin ini berjalan dengan lancar. Amin. :))


p/s: lagi 3 bulan nak nikah.. hati sudah berdebar-debar.. Kanda kata, jangan mengelabah okey. OKEY KANDA!! tegurlah kanda jika dinda mengelabah. itu sifat kena belajar tuuu... uhuhu

Monday, May 26, 2014

Doa yang dipinta

Petikan daripada artikel puan roza roslan.. 
Ini akan aku simpankan sebagai rujukan aku bila aku keluhkesah. Memahami apa yang doakan selama ini..
 ------------------------------
SALAM dari Madinah al-Munawwarah. Seorang wanita muda sedang mengandungkan anak sulungnya. Dalam keadaan susah payah menunggu, dia masih bekerja. Pulang ke rumah, dia juga perlu menyediakan makan malam untuk suaminya.
Pada hujung minggu, dia melakukan tugas seperti membasuh kain baju, menyidai, melipat dan menggosoknya. Terasa berat sekali tugas yang dipikul sebagai isteri.
Duhai wanita yang dianugerahkan suami kepadanya. Bukankah dikau pernah memohon kepada Allah untuk ditemukan jodohmu?
Usahlah berkeluh-kesah. Bukankah itu suatu tanggungjawab yang diamanahkan kepadamu sebagai seorang isteri. Suami itu anugerah Allah yang dimohon olehmu. Mengadulah kepada yang mengurniakan anugerah itu dengan bersabar serta bersolat. Bukankah Allah telah menyatakan manual di dalam al-Quran bagi menyelesaikan masalah ini?
Dalam surah al-Baqarah, ayat 153 Allah berfirman: "Wahai sekalian orang-orang yang beriman! Mintalah pertolongan (untuk menghadapi susah payah dalam menyempurnakan sesuatu perintah Tuhan) dengan bersabar dan dengan (mengerjakan) solat; kerana sesungguhnya Allah menyertai (menolong) orang-orang yang sabar."
Keletihan
Seorang ibu muda yang sarat mengandung anaknya yang kelima terduduk keletihan apabila pulang dari pejabat kerana melihat keadaan rumahnya yang bersepah dari ruang tamu hingga ke dapur.
Bertambah letih apabila melihat anak-anak kecil yang berumur dari satu hingga lima tahun menangis kelaparan dan ada yang menangis kerana berkelahi sesama sendiri. Bertambah haru apabila pembantu rumah pula pulang ke kampung halaman dan tidak kembali.
Bagaikan mahu menangis meratapi diri. Rumah perlu diuruskan, anak-anak harus dimandikan dan makanan perlu dimasak. Sedangkan bantuan kudrat suami tidak memadai. Kepada siapa mahu mengadu?
Duhai wanita yang dianugerahkan anak dan suami. Bukankah dikau pernah memohon kepada Allah untuk dikurniakan zuriat keturunan bersama jodohmu?
Usahlah berasa gundah-gulana. Bukankah itu satu tugas yang telah dipertanggungjawabkan ke atasmu sebagai seorang isteri dan ibu kepada anak-anakmu? Mengadulah kepada Allah yang Maha berkuasa. Mintalah pertolongan dengan penuh kesabaran dari-Nya dan perbanyakkan solat.
Sungguh, Allah Maha Mendengar apa yang dipohonkan. Kemudian Dia memerhatikan bagaimana kita menangani suatu yang telah dimakbulkan-Nya. Apakah kita mahu berkeluh-kesah dan berasa gundah? Tidak tahukah kita bersyukur?
Duhai wanita yang bergelar isteri dan ibu. Mengapakah kita tidak belajar untuk bersyukur?
Tahukah dirimu wahai wanita yang telah diberikan nikmat rezeki dengan berumah tangga. Berapa ramai di luar sana rakan sejenis yang seusia masih belum bertemu jodohnya?
Berapa ramai juga rakan-rakan yang sudah berumah tangga namun masih belum dikurniakan cahaya mata? Sedangkan mereka dihambat usia. Kudrat semakin kurang, kulit mengendur, wajah mengedut dan rambut mulai beruban. Mengapakah kita tidak mahu belajar bersyukur?
Duhai wanita yang bergelar nenek, ibu dan isteri. Di manakah dihabiskan usia tua berubanmu?
Muhasabah
Duduk diam-diam dan muhasabahlah diri sendiri. Apakah kita masih disibukkan dengan urusan rumah tangga, suami, anak menantu dan cucu-cicit? Adakah ruang untuk dirimu sendiri dan Tuhanmu kerana kepada-Nya kamu akan kembali.
Duduk diam-diam dan bertanya di dalam hati. Apakah daku telah melakukan segala yang disuruh dan meninggalkan apa yang dilarang oleh Allah? Adakah lagi yang masih tertinggal dan belum dilaksanakan? Sudahkah daku bersungguh-sungguh meminta pertolongan Allah untuk melakukan dan meninggalkannya dengan penuh kesabaran serta perbanyakkan bersolat?
Ramai wanita yang berusaha bersungguh-sungguh untuk mendapatkan apa yang diidamkannya di atas dunia. Subhanallah. Ramai yang berjaya. Ada yang menduduki jawatan tertinggi, menjadi usahawan jutawan dan mencapai pangkat serta darjat kemuliaan yang diinginkan.
Ramai juga yang berusaha meninggalkan segala kesukaan semata-mata untuk mencapai tahap susuk badan, berat timbangan atau wajah idaman. Mereka sanggup menahan lapar dahaga, menolak makanan kegemaran dan meninggalkan aktiviti luar yang memanah cahaya ke muka semata-mata kerananya.
Cubalah pula tanyakan pula tentang perkara-perkara suruhan atau larangan selain dari yang diwajibkan oleh Allah. Cubalah kita bertanya tentang amalan bangun solat tahajud, solat tasbih, solat duha atau amalan puasa sunat.
Cubalah kita sarankan agar tinggalkan aktiviti window shopping atau menonton siri televisyen yang melalaikan. Cubalah perhatikan reaksi bahasa badan mereka.
Tiada yang menghairankan. Ramai yang merasakan tidak mengapa disibukkan dengan urusan dunia. Namun, berkira dengan memberikan pelbagai alasan apabila ditanyakan urusan yang seharusnya disibukkan untuk persediaan hari akhirat.
Ramai yang percaya dengan berusaha bersungguh-sungguh, segala apa yang mahu dicapai atau ditinggalkan boleh dilakukan. Namun, tidak ramai yang percaya memohon pertolongan Allah dengan jalan sabar serta solat boleh merungkai permasalahan.
Ramai yang menyebut di dalam sembahyang ungkapan hanya Allah yang disembah tempat mereka meminta pertolongan. Namun tidak menusuk ke hati kerana tidak faham maknanya.
Duhai wanita yang dirahmati Allah. Mintalah pertolongan Allah dengan bersabar dan solat.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0523&pub=Kosmo&sec=Pesona&pg=ps_05.htm#ixzz32piveMwo 
Hakcipta terpelihara 

ulangtahun.

Assalamualaikum WBT.

Selamat ulangtahun pertama kali untuk perkenalanku dengan tunangku.. Aku terkedu bilamana, kanda post gambar kami bersama di wall fb kanda. :))

Terima kasih kanda atas segala-galanya.. Dinda yang banyak buat masalah, dinda kena banyak muhasabah diri dan banyak yang perlu dinda belajar.. Dugaan cabaran sebelum dan selepas bertunang sungguh hebat. Bagaimana nak mengawal emosi, jiwa, hati.. Perkara tersebut membuat diriku memahami setelah aku sendiri mengalaminya..

Bukan mudah nak jadi wanita solehah rupanya.. bukan mudah Allah nak berikan macam tu sahaja. Mungkin, Allah nak uji kita ketahanan, jiwa, kesanggupan, kematangan kita dalam mengendali situasi dan keadaan yang kita sendiri tak pernah alami..

haha.. aku share ini.. sebab.. sebelum aku berjumpa dengan kanda.. tak ada lelaki nak berkawan dengan aku kecuali seorang.. itu pun aku tanya mama perihal dia.. tak nak lah cerita pasal dia.. sebab itu perkara lepas.. kemudian.. selepas berjumpa dengan kanda.. mak aii.. berderup kawan lelaki nak berkawan dengan eden ni.. suami orang, 2 orang.. 5 orang bujang.. tak ke banyak tu.. aku pun pelik.. mana datang depa ni..

paling tragis.. aku kawan dengan lelaki orang sampai aku pun termasuk dalam cerita itu sehingga isterinya marah, aku lawan cakap isteri dia.. dia mengadukan tunang aku.. okey.. aku sendiri pun agak pelik kenapa aku gila sampai tahap macam tu.. entah lah.. Aku fikir, Allah nak uji aku ni.. Allah nak aku belajar kot.. ambil pengajaran. da tahu jangan buat lagi.. okey.. malam-malam aku berdoa supaya diberikan takdir yang baik dalam hidupku..

Aku pun minta maaf kepada semua orang yang mengenali diri aku.. aku manusia biasa.. banyak dan banyak perkara aku kena belajar.. ilmu yang aku baca, kadangkala hilang, kadangkala ingat balik.. teringat kanda kata.. jika kita tahu ilmu tu tapi tak pratikkan pun, tak boleh juga. Apa yang kita tahu itu, kita kene pratikkan.. Betul.. eden pun dengar benda yang sama macam yang kanda cakap..

Tapi untuk membaca buku untuk tambah pengetahuan, boleh kan? hehehe..

okeylah, sudah malam.. aku nak tidur.. esok nak puasa sunat. insyaAllah, tinggal syaaban.. kemudian, kita akan berpuasa di bulan ramadhan. :))

Sunday, May 25, 2014

Makngah Hasnah. Al-Fatihah..

Assalamualaikum WBT.

Hari ini 25 Mei 2014, Ahad. Dalam hati ni, macam-macam nak cerita.. Bila mana, dalam masa yang sama, macam-macam berlaku.. Sedih, sayu, gembira, terharu dan lain-lain lagi..

Kisahnya berlaku apabila, aku mendapat perkhabaran berita mengenai Makngah ku Hasnah Binti Mahmud.. telah meninggal dunia pada malam jumaat pada jam 12 tengah malam pada 23Mei 2014.. Dalam whatsapp, abang hanip ada beritahu, kondisi makngah agak kritikal.. aku hanya pandang sekali imbas.. sebabnya.. aku tidur pada waktu tu..

Pada pukul 12.15, aku menerima panggilan along, aku terkejut.. first yang terkeluar dari mulutku.. "makngah kenapa..??" along kata, "makngah sudah meninggal dunia.." aku terkedu.. "innalillahiwainnalillahirojiun.." pada mulanya aku tidak menangis.. tapi aku terkejut.. lalu aku terus telefon kak linda.. kak linda.. makngah sudah meninggal dunia.. kak linda kata, "esok subuh kita balik KL.. okey.." dan aku call kanda mengenai perihal tu.. kanda tanya, "dinda okey ke?" aku cakap.. "okey kot.". last-last, baru aku menangis..

aku da tak tahan, aku pun cakap, "kanda, okeylah.. nak bacakan yassin untuk makngah.." aku bangun, dan ambil wuduk, bacakan yassin untuk makngah.. lepas itu, baru aku call mama.. rupanya, mama ada di HUKM dengan abah.. mama melihat sendiri, makngah nazak ketika itu.. mama cakap, "makngah terus dimandikan di hospital dan kalau nak balik, balik lepas subuh. sebab, dikebumikan selepas solat jumaat.. okey mama."


aku teringat, bila kali terakhir aku jumpa makngah?

2 minggu lepas, hari jumaat, di masjid al-azim semasa kelas agama di sana.. Makngah tegur, dan duduk di sebelah aku.. makngah duduk di atas kerusi.. sehingga kelas habis.. macam biasa.. bila nak balik.. sure akan peluk makngah.. cium pipi makngah.. terasa lagi pelukan makngah..

erm..

makngah aktif juga di facebook. selalu juga komen apa-apa status aku di fb. antaranya..


 kali terakhir makngah komen di fb pada 13mei.


ini ketika aku komen mengenai prof kamil. ketika ini, kami sama-sama ada membaca buku puan roza, kandil di kaki gunung. 


ini gambar umrah. makngah ingin lagi ke sana.. aku baca.. sayu aje hati ni.. masihkan berpeluang ke sana lagi...?


Makngah, una masih teringat.. makngah selalu panggil una NONI.. una teringat.. bila mana, kita pergi ke langkawi waktu kecil-kecil.. makngah berikan una tag nama yang tulis nama una NONI.. tag itu bentuknya love. una ingat lagi. rasanya tak lupa sampai bila-bila.. tanya along, kenapa makngah panggil aku NONI? "entah, kau sorang aje makngah panggil ko macam tu.." tanya mama, kenapa makngah panggil una NONI? mama cakap, "mama tak tahu.." masih tanda soal sehingga sekarang.. entah kenapa aku tak tanya dulu-dulu..

Sampai ke rumah makngah.. aku solat dhuha dulu, baru aku bacakan yassin untuk makngah.. time tu, aku tak tengok lagi makngah. sebab ditutup dengan kain jarang.. kak ida bukakan lah kain tu.. aku tengok.. rupa makngah, kelihat tersenyum.. sayu aje muka makngah.. air mata terus keluar.. terus aku menangis.. makngah... makngah.. tak tahan..

"kak ida.. una nak cium dan peluk makngah.. tak tahan rasanya.. rindunya nak peluk makngah.." kak ida kata, "boleh, tapi jangan menitik airmata.. okey-okey.." aku pun peluk sikit dan cium makngah.. lembutnya pipi makngah.. Ya ALLAH... sedihnya tak terkata.. tak habis aku menangis sehingga jenazah di bawa ke dalam van untuk disembahyangkan.. dapat juga cium kali terakhir di dahi makngah sebelum diangkat..

"along, aku nak ikut pergi kebumi makngah. okey. lepas solat, kami terus ke bukit permai untuk dikebumikan jenazah makngah." rupanya, ada 4 orang telah dikebumikan pada hari jumaat hari itu.. sungguh istimewa orang-orang ini.. agaknya, apa amalan mereka ye?

aku perhatian wajah-wajah kak mimi, kak lin, abang anip, kak ida.. semua sedih dan letih.. kami sekeluarga memang rapat dari kami kecil lagi.. selalu bergilir-gilir datang ke rumah.. makan-makan..

siapa sangka.. ayat yassin, dua yang terakhir..

"Sesungguhnya urusanNya apabila Dia menghendaki sesuatu Dia hanya berkata kepadanya, JADILAH! Maka jadilah sesuatu itu. Maka Maha Suci (Allah) yang ditanganNya kekuasaan atas segala sesuatu dan kepadaNya kamu dikembalikan."


aku sendiri agak takut juga.. mama dengan abah nanti.. bagaimana penerimaan aku nanti.. boleh ke.. aku tak pasti.. yang pasti, semuanya adalah pinjaman Allah.. dan aku takut nak bayangkan.. Ya Allah..

Aku kena banyak-banyak berbakti dengan mama dan abah.. tinggal 4 bulan lagi, aku akan menjadi isteri. Sungguh banyak pengorbanan mama dan abah tak terhitung dan terbilang.. banyak-banyaklah berdoa untuk ibu dan ayah kita.. kita ini duduk di dunia, sekejap aja.. semoga kita semua menjadi anak yang soleh dan solehah yang sentiasa mendoakan dan menjaga mereka hingga ke akhir usia..

Amin Ya Rabbal Al-Amin..

Minta dan mohon sedekahkan AL-FATIHAH kepada makngah saya..


ps :  boleh ke aku nanti menjaga mama dan abah..? persoalannya.. aku kena banyak mendengar dan mencari ilmu tentang penjagaan ibu dan ayah ketika mereka tua nanti.. Ya Allah, kuatkan hati aku!



Monday, May 19, 2014

Gathering Vectorise

Assalamualaikum WBT.

Hari nak share kejadian sabtu yang lalu di mana, aku tidak sengaja join gathering vectorise bersama-sama otai-otai designer, printing, web design dan lain-lain. Tak sempat nak berkenalan dengan otai-otai yang lain sebab, balik awal. Balik awal disebabkan mahu melawat makngah telah dimasukkan ke dalam ICU. Gergas melawat makngah di HUKM.

Aku update simple aje, just mahu sharing 1 gambar ini. tak ramai yang datang tapi sempat berbual dengan otai-otai ni.


Baru tahu siapa disebalik laman web dan forum vectorise.net. Selalunya download aje logo free kat situ. Rupanya abang-abang ini yang buatnya secara sukarela dan sharing ape yang ada dalam folder mereka. Terbaikkan.

Yang paling bestnya, time jumpa itu, abang pallaca kata nak berikan t-shirt vectorise free. Mulanya, terkejut, eh abang, nak kena bayar ke? Tak, bagi lah ni. free. berikan nama dan alamat nak pos. hahaha.. wa sudah gumbira mendengarnya. terima kasih abang pallaca! semoga bisnes sentiasa maju dan berjaya.

Di sana, baru dapat jumpa akhi joe, haris cretivcolor, palllaca, umar faruq, nurhidayah, fendy dan lain-lain. tak sempat eh, nak borak-borak. tidak mengapa, next time ada lagi mahu join lagi dan promote wa punya roti. hehehe..

Mereka terkejut, aku jual roti. hehe. apa-apa pun team grafik malaysia lebih maju dan success masa hadapan. Dannn. semoga team grafik malaysia terkenal di seluruh dunia! Amin!

WE ARE THE BEST!! Support kekawan yang lain.

P/S: hehehe.. hari tu makan, tak bayar kuehtiow.. buat malu aje aku. minta tolong dayah bayarkan.. last-last otai-otai yang kaya raya ni belanje.. hehehe.. terima kasih bos-bos semua!! :))

Saturday, May 10, 2014

Design April - Mei 2014

 Assalamualaikum, saya mempersembahkan hasil karya design saya kepada anda semua. Minta maaf tak tersusun. Diharap, ia boleh menjadikan ilham untuk anda semua. Saya mahu berkongsi ilmu dengan anda, dengan cara ini, ia boleh disampaikan.

Jika ada persoalan atau pertanyaan, PM saya di sini di fanpage FB saya, di RICH ART MEDIA atau MOLISCARDGALLERY. :))
Banner Bola/Futsal
Banner Car Wash

Banner Boling

Banner Boling

Bunting roti john

sticker cookies

bunting perkahwinan

flyer kursus
flyer kursus

rempeyek design

Banner nasi lemak



bunting bunga

logo xploreseum

pilihan logo/warna

business card SHO

business card SHO

Business card elken

Banner Andaman Kasih

Business card Supermak

Bunting Supermak

Flyer Supermak

Sticker Home Made Choc Chips


p/s : minat design ini sejak uitm lagi.. walaupun aku tidaklah cerdik mana.. aku yakin setiap orang mempunyai kelebihan dan bakat mereka tersendiri..

Jadikan aku orang yang rendah diri.. :)

Monday, April 21, 2014

Bunga Kaktus Yang Cantik dan Besar.


Assalamualaikum WBT.

Ini aku sharekan pokok kaktus aku yang sangat besar.

Sebenarnya pokok kaktus ini sudah tinggi sama tinggi dengan atap rumah atukku. Agaknya angin kuat, pokok ini tumbang dan jatuh seperti dalam gambar ini.

Dulu, bunganya boleh dikira. ada 1 kuntum, ada 2-3 kuntum. Terbaru ini, kaktus ini makin banyak mengeluarkan bunganya. Sudah tidak terbilang.

Masya Allah, Allah Maha Besar. Allah menghidupkan pokok kaktus ini dengan keluarkan banyak kaktus yang sangat cantik! Setiap kali pokok ini berbunga, aku pasti seronok dan tersenyum sekali. Suka! :)

Entahlah, aku suka pada pokok bunga tapi tidak pada bunga yang konvokesyen tu. hahaha. Itu aku tidak suka. sebab, pokok itu tidak berguna lagi dan lama-lama akan jadi kering. Buang dan tiada nilai.

Yang ini, ia akan membunga dan hidup dengan izin Allah. Mehlah tengok bunga kaktus ini. :))




Terbaru ini, aku menanam daun pudina dengan abah. Abah, ada tak pasu kosong? Abah kata, Ada. Abah ambilkan sampai 3 buah pasu! Abah, una nak 1 aje. last-last, aku tanam ketiga-tiga daun pudina ini sambil aku berdoa, Ya Allah, baikkanlah semula hubunganku dengan Abah.. Aku sayang abah..

Moga-moga, daun pudina aku menjadi. Amin!


p/s: Aku suka bunga. Teringat, mama ada tanam pokok bunga ros warna pink di Ampang. Aku petik dan aku berikan kepada kekandaku Azham. Hehehehe. sekuntum aje aku berikan. Nah kanda. Muka kanda, pelik aje.

Bunga ini akan layu, kanda. Ini hadiah dinda untuk kanda. :))

Friday, April 18, 2014

Ampunkan una, Abah..

Assalamualaikum WBT.

Hari ini 18haribulan April 2014 bersamaan Hari Jumaat, penghulu segala hari-hari.. Hari ini aku tinggal di rumah bersama dengan Abah sahaja. Yang lain balik KL.

Di sini, aku mahu kongsikan dengan tajuk 'Ampunkan una, Abah.

Sepanjang minggu ini, aku banyak mengeluh, memikirkan dosa besar yang telah aku buat baru-baru ini. Iaitu.. aku meninggikan suara dengan Abah..

Dalam AL-QURAN, mengatakan tidak boleh berkata 'AH' pada kedua ibubapa..

"Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadanya semata-mata dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua di dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan `Uhh`, dan janganlah engkau menengking dan menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan mulia (yang bersopan santun). Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu, dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): "Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayang ketika memelihara dan mendidikku semasa kecil. " (Al-Isra' : 23 & 24)


Puncanya adalah NASI LEMAK...

Minggu lepas, aku balik ke Kuala Lumpur bersama Abah. Aku terlibat dengan kelas Photoshop di Sungai Besi. Kelasnya sampai petang. Kemudian, aku keluar lagi selepas maghrib, keluar makan malam dengan sahabat seumrah ku. Balik pun hampir pukul 12.00 tengah malam..

Agak penat hari itu, esoknya selepas subuh aku perlu balik ke Perak.. Sepanjang perjalanan aku tidur.. Penat.. Aku kalau duduk dalam kereta, memang memenatkan.. Terus sampai, kena buka kedai pula. Siap-siapkan barang yang baru sampai, tengahari itu, aku perlu ke seri iskandar, untuk membuat roti pula.. Buat roti sampai pukul 6 petang.. Kepenatan tak habis lagi.. Menunggu abah mengambilku..

Sebelum itu, aku dikhabarkan, kucing aku KEMBANG telah mati di langgar oleh Apis.. Ketika itu aku di KL.. aku tak tahan, aku menangis.. kembang... kembang... kembang.. teringat, dia baru aje lahirkan anak seminggu yang lepas.. bagaimana dengan anak-anaknya..

Balik daripada buat roti tersebut, aku terus ke kedai kosong itu untuk lihat anak kucing itu.. aku tak tahan.. aku menangis lagi.. Alahai.. kesiannya kamu.. mak kamu sudah tiada.. Penat campur sedih.. aku gagahkan diri.. Aku tidur lewat.. tapi masih dalam pukul 11 begitu..

Esok nak kena bangun awal.. aku perlu masak nasi lemak. Pukul 5 sudah bangun.. siap-siap masak dalam 9 pot, aku terus menghadap illahi.. dan bersahur.. Aku tidak tengok langsung keadaan nasi tersebut.. sehingga aku solat subur dan sempat membaca Al-Quran, 1 muka surat..

Lepas itu, aku tengok.. alamak nasi mentah.. Sudah pukul 6.30 ni.. Nak kene bungkus cepat, sebab nak hantar ke sekolah.. Silap aku juga..kenapa tak tengok nasi tu. Nasib baik nasi tu mentah di atasnya, tidak dibawahnya. Asingkan yang mentah itu ke dalam periuk yang lain. Yang okey itu, panaskan balik, takut-takut ada mentah yang lain. Agak kelam kabur waktu itu.. Campur penatnya, mata pun sembab, ngantuknya.. semuanya ada..Bungkuslah nasi itu dengan daun pisang.. Aku ingat lagi, ada 17 bungkus nasi lemak yang sempat siap. Yang mentah itu, panaskan balik dan masak. Tapi masih ada yang mentah tu..

Masa agak lewat juga la.. agak-agak nasi sudah okey, bungkus yang itu dan bawa ke kedai untuk makanan pagi. Bersiap-siap sambil longlai.. dan cepat-cepat beri anak kucing itu susu.. dan terus ke kedai..

Waktu pagi dalam pukul 10 pagi begitu, aku terima panggilan abah.. terus abah marah aku.. kenapa nasi mentah!? sambal tak sedap! kenapa tak pakai sambal mama!? esok jangan jual lagi. jangan berniaga lagi.! aku terdiam.. pada mulanya aku cakaplah.. itu sambal kak yang masak. ada banyak lagi. ingat nak habiskan itu. nasi itu tak sempat aku nak explanation terus kena marah..

esoknya, aku terasa beremosi.. aku rasa, aku teringat apa yang abah cakap semalamnya.. esok jangan berniaga lagi.. aku kata, sepatutnya, abah menyokong aku untuk berniaga, bukan suruh berhenti berniaga. bla bla bla, tanda ketidakpuasan hati aku ini..

Abah singgah ke kedai, abah jumpa aku.. abah tanya, nasi lemak semalam dapat berapa? aku tak jawab.. aku terus marah abah.. 'abah sepatutnya sokong una, ataupun, abah cakaplah apa yang perlu una baiki kat nasi ke, kat sambal ke, bukan suruh una stop berniaga. sudah, una tak nak da berniaga. taknak da cakap pasal nasi lemak lagi..!' aku marah tanda aku protes..

Aku tak tahan, aku terus call mama cakap pasal tu sambil menangis.. Abah, bla bla bla.. Abah marah una sebab nasi lemak tu.. una sedih mama, una sedih kenapa abah cakap macam tu kat una.. aku pun letak telefon, dan menangis lagi.. sambil membuat roti.... aku tengok, roti aku pun xsihat dek marahnya ku kat abah dan menangis di depan rezeki..

Tangisan aku tak habis-habis.. sampai ke petang.. baru aku fikir.. kenapa aku marah abah macam tu.. kenapa aku tinggikan suara..? Kenapa? dan kenapa? sudah, aku sudah serba salah. Ya Allah, apa da aku buat ni.. Aku mesej mama, 'mama.. una serba salah..' Mama cakap, 'banyakkan istigfar.. Abah itu abah una.. Buat macam biasa. Sabarlah una..'

Aku lagi serba salah bila mama cakap macam tu.. Aduhai.. una..

Balik tu, aku minta maaf kat abah.. Abah cakap, 'bukan apa.. nanti yang buruknya nama abah. abah yang dapat namanya.. tapi.. una buat salah, kenapa abah hukum una sampai macam tu..' macam biasalah.. abahkan.. marahnya masih ada.. aku pun tak keluar bilik sampai ke paginya..

Rupanya..

Aku terlebih emosi sebab, keesokkan harinya, aku datang bulan!! Ya Allah! patutlah hormon aku tak stabil.. dek layan hormon itu sampai aku tinggikan suara pada abah.. MasyaAllah!! Astagfirullah al-azim!! Tapi aku fikir faktornya sekeliling aku mempengaruhi keadaan itu termasuklah kepenatan aku, emosi aku terganggu, sedih aku, jaga hati semua orang dan semuanya dalam 1 masa yang sama.. Oh una..

Hari-hari aku berasa bersalah.. aku berdosa.. aku berdosa dan aku berdosa..

Ya Allah.. ampunkan dosa aku.. Bukan mudah mahu menjadi wanita solehah.. Bukan dari pembacaan tetapi pengalaman yang mengajar untuk menjadi lebih baik dan terus mengapai cita-cita menjadi wanita solehah..

Mudah-mudahan..

erm... banyak perkara perlu aku belajar lagi..Yang penting, kena pandai mengawal marah.. agak susah disitu.. permudahkanlah Ya Allah.. Perkongsian aku ini, adalah serba ringkas yang cuba aku ceritakan.. erm.. semoga kita semua menjadi anak yang soleh dan solehah! Amin!!

Keep berdoa dan berdoa.. Wasalam..



P.S : aku kene banyak berkhidmat untuk abah lepas ni.. membalas jasa abah.. ampun maaf dan salah una, ABAH...



Saturday, April 5, 2014

Effect Buku

Assalamualaikum WBT.

SABTU

Semalam hari Jumaat. Penghulu segala hari. Post aku terbaru di Facebook.

"Selamat Hari Jumaat. Ustaz Amin kata hari jumaat ada 12 doa yang dimakbulkan. Cari dan cari sepanjang hari Jumaat itu. Yang pasti, salah satu doa tersebut ada di antara 2 khutbah solat Jumaat."

Hari Jumaat mengingatkan lagi aku di Mekah dan Madinah :))

Hari ini, aku membuat rutin biasa. Di pagi sabtu, aku menerima whatsapps dari tunangku. Erm.. agak lama aku tidak menerima khabar di waktu subuh dari beliau. Teringat saatku dengannya sebelum dan selepas subuh dahulu. Ada dan pastinya kami berbual-bual dan bertanya khabar dan sebagainya.

Kata tunangku, 'saya di mana? Saya ada di Bota. Kenapa kanda?' Kemudian, beliau memberikan gambar. Gambar itu menulis perkataan SERI ISKANDAR. 'Aik? Kanda di seri iskandar?' Rupanya, beliau mahu ke Lumut bersama mak abah dan anna ke sana untuk Majlis Cukur Jambul katanya. Aku sempat juga kirim salam kepada mak abah, selamat datang ke seri iskandar ke bota. Semoga perjalanan kalian berjalan dengan baik dan selamat. :)

Seperti biasa, pagi sabtu ini ada pasar di depan kedai. Sempat juga aku membeli beberapa ekor ikan untuk santapan kucing dan aku sekeluarga. Antara ikan yang sempat aku beli adalah ikan sardin RM 15 untuk 5 ekor kucing ku, 2 ekor ikan siakap RM 9.80, dan ikan bawal 3 ekor RM 14. Semuanya fresh dan besar-besar. Alhamdulillah, rezeki Allah berikan kepadaku dan sekeluarga.


Kandil di Kaki Gunung



Kemudian, aku ke kedai seri iskandar. Rutin harianku semasa (otw) ke sana, aku akan membaca buku Kandil Di Kaki Gunung hasil penulisan Puan Roza Roslan setiap 2 atau tiga tajuk. Bukunya tebal, dan mukasuratnya adalah 735. Sepertinya aku membaca kamus yang tebal! Alhamdulillah, hampir sebulan juga aku menghabiskan buku ini.


Pembacaanku tadi hampir ke penghujungnya.. Aku sedih kerana buku itu sudah sampai penamatnya. Aku seperti di dunia Puan Roza itu sendiri. Dimana beliau menceritakan kisahnya dari zaman kecil, zaman remaja, zaman universitinya, zaman pekerjaannya, zaman perkahwinannya, zaman suami isteri, zaman penghijrahannya, zaman melahirkan anak, zaman menjaga anak, zaman ke luar negara dan lain-lain.

Nanti akan aku post kan sipnosis dan beberapa cerita menarik dari buku ini. Aku rasa, rugi kalau tak kongsi. Setiap daripada penulisan beliau, pasti ada doa. Setiapkali sampai ke doa, pasti aku akan doakan sama untuk diri aku sendiri. Bila mana aku membaca, aku akan menghadap luar kereta dan membacanya di dalam hati. Semuanya aku serahkan kepada Allah swt.

Rasanya, malam ini atau esok lusa, baru habis membacanya. Buku apa yang akan aku baca selepas ini? Entahlah, insyaAllah, adalah tu Allah berikan ilmunya kepadaku. :)

Petang itu, aku pulang semula ke bota. Aku berjumpa dengan kakak sedaraku, kak shida. Aku nak buat kunci lagi. Sambil berbual-bual, tiba-tiba aku menerima panggilan dari tunangku. Tunangku berada di Peneng pula. Dari Lumut, naik bas, terus ke Peneng. Katanya turun di Butterworth. Kawannya Shah ambilnya di situ.

Dalam borak-borak, aku boleh pula tersasul.. terpanggil tunangku, ABANG... bukan apa.. selalunya kami akan cakap, kanda dinda. Aku pulak, hai kenapa pulak tiba-tiba tersasul ni.. Last dia kata, 'hah! ada orang lain ke? Eh! kanda, tak de lah tak sengaja. Sebenarnya, dinda ada baca buku ini. Ia buat dinda termimpi-mimpi..' Siap ada bukti supaya, beliau mempercayai apa yang aku katakan. Almaklumlah, sebelum ini aku ada menyembunyi khabaran dan sesuatu dibelakang dia. Aku pun sudah berjanji tidak buat lagi. Ya Allah, mengeletar hati dan jantung ini.

Sebenarnya, beberapa hari ini selepas membaca buku ini, pasti aku selalu kira-kira, selepas berkahwin apa yang perlu aku panggil untuk kanda. ABANG? Itu yang selalu aku fikirkan. sebab, abang itu panggilan isteri kepada suami untuk orang melayu. Aku membaca buku ini, mesti fikir, macam mana nanti aku dengan suamiku.. ABANG AM..? ABANG? atau KANDA? nanti depan mak abah, mama abah dan ahli keluarga lain, akan panggil kanda? erm.. perkiraan aku.. segan. tapi, aku tengok Along panggil Abang Rudy masing-masing panggil SAYANG, YANG.. rileks aje.. hehehe.. itu lah berangan-angan nak panggil Kanda, ABANG.. hehehe..


Effect

Effect buku ini hebat penangannya terhadap aku. Aku terbuai dek asyik penulisan Puan Roza. Perkataan dan tulisan beliau pasti ada menulis 'Nikmat makna yang hendak engkau dustakan..'. Setiapkali gerak hati berbisik dan berbicara, pasti Allah mendengar. Apa jua yang dihajati pasti Allah akan tunaikan tidak kira cepat atau lambat, ya atau tidak dan yang pastinya juga, Allah Maha Mendengar, Allah tahu mana yang terbaik untuk kita! Semuanya telah tercatat di Lauh Mahfuz.


Ada dalam Ayat Al-Quran,  Surah Al-Hadid, ayat ke 22.

'Setiap bencana yang menimpa di bumi dan yang menimpa dirimu sendiri, semuanya telah tertulis dalam Kitab (Lauh Mahfuz) sebelum Kami mewujudkannya. Sungguh, yang demikian itu mudah bagi Allah'.


Ayat ini aku baca dua hari yang lepas. Itulah nikmat Allah berikan kepada aku, aku rasalah. Sebab, setiapkali apa yang terdetik dalam hati, kadang-kadang ia keluar dari Al-Quran itu sendiri tanpa aku duga! Ya Allah, nikmat manakah hendak engkau dustakan..

Kesimpulan dari itu, aku tahu semua kejadian dan situasi yang terjadi ke atas diriku ini, telah pun tertulis di Kitab Allah LAUH MAHFUZ. Ya Allah, ampunkan dosa-dosaku. Aku ini banyak sangat dosa yang tak terbilang. Hanyamu aku memohon pengampunan.

Amin.!

P/S : Ya Allah, kirim salamku kepada kekandaku Azham Abara Ahmad. Semoga dipermudahkan segala urusan dan semoga cita-cita untuk menjadi Datuk Bandar tercapai! Amin.! :)



Sunday, March 30, 2014

3x Berlaku Lagi.

Assalamualaikum WBT.

Hari ini hari Ahad, 30 Mac 2014. Sudah hampir pengakhiran bulan Mac 2014. Esok-esok muncul pula bulan yang baru iaitu bulan April 2014.

Apa yang aku nak kongsikan pada hari ini adalah 3x berlaku lagi. Kenapa tajuknya 3x berlaku lagi? Ia bermaksud, perkara yang sama berlaku secara tidak sengaja.


SIHIR

Kali Pertama

Semalam, aku menonton tv Al-Hijrah tak salahku, ada mengenai perbincangan mengenai sihir. Aku tidaklah mendengar semalam sebab tidak perlu kot aku menonton atau menambah ilmu mengenainya. Tapi aku ada terdengar la sikit mengenai SIHIR ini.

Antaranya adalah, Nabi Muhammad juga pernah di sihir. Aku kata, memang tak mustahil berlaku kepada Rasulullah. Aku pun dengar sambil lewa. Tup tutup tv masuk bilik menyudahkan kerja design brochure yang tidak siap-siap tu.


Kali Kedua

Hari Ahad ini, macam biasa aku perlu menjalankan misi aku iaitu membuat dan menguli roti untuk di hantar ke sekolah esok. Dari pukul 10.30 sehingga pukul 4 baru selesai menyiapkan dalam 120 roti untuk diagihkan kepada sekolah-sekolah atau channelku.

Aku siap-siap, tutup kedai, aku lepak sekejap ke kedai selang 2 dari kedaiku. Kedai itu menjual makanan dan pakaian muslim dan muslimah. Kakak itu memang baik, senang nak diajak berborak. Siap tanya, gaji tu. sehari berapa kena bayar. Sibuk benar aku ini. Sambil aku tempahlah jagung kukus. Sedap!

Saya bertanya lagi, 'Kak, tak rehat ke hari Ahad ini?' kak tu jawab, 'Tak nak lah, biar akak rehat malam aje.' Oooo.. baguslah akak ni. hehehe. Tiba-tiba terkeluar topik tah macam mana, kak menyebut, kakak ni sakit. Sakit? Aku bertanya, 'Akak sakit apa?' Akak tu cakap, 'akak kene buatan orang.'

Hah??

Kalau bab itu, memang aku meremang sikit. Kakak ini pula sporting menceritakan perihal keluarganya. Katanya, yang menghantarnya adalah suaminya sendiri. Hah?? Tak percaya? Ye kak, saya tak percaya. Kenapa suami sendiri buat akak macam tu? Katanya nak balas dendam. Astagfirullah Al Azim... Aku sendiri tak percaya. Akak sudah kahwin berapa lama? 23 tahun. Lamanya akak kahwin.. Tapi sayang pula..

Akak berkahwin bukan pilihan akak. Akak berkahwin atas pilihan keluarga. Ooo.. (Mengingatkan aku kepada sahabatku yang kahwin atas pilihan keluarga.) Akak tak nak. Akak mahu bekerja dan mencari duit tapi usia akak 18 tahun sudah berkahwin. Anak da 5 orang. ooo..

Aku pun tekun mendengar cerita akak ini. Kenapa suami akak buat kak akak? Akak baik apa. Bukan, suami akak ini bla bla bla.. Terbuka lah cerita mengenai suaminya.. Kesannya pada akak macam mana? Akak cakap, 'Akak batuk berdarah, dan sakit sendi-sendi.' Sampai ke hospital, bahagian dalam akak berdarah. Isk! Sampai macam tu. Itu dikira santau kak. Sampai hati jadi begitu suami akak buat pada akak.. Jap kak, macam mana akak tahu suami akak yang buat?

Akak sudah banyak berubat ke merata tempat. Kebanyakkannya cakap, mesti orang yang terdekat yang buat ini. Bukan orang jauh. Kakak itu suspek, suaminya. Sebab dalam walletnya ada serbuk-serbuk. Dan dalam masa sama, suami nya pernah berkata, mahu membalas dendam. Astagfirullah Al-Azim..

Nasib baik akak sudah sihat balik.. Bersabarlah akak, cara dan tindakan akak berpisah dengan suami, elok la tu. Biarkan dia dengan labu-labunya. Yang penting, kita kena dekatkan lagi dengan Allah SWT.


PETANG

Kali Ketiga

Aku baliklah dengan abang aku. Sampai-sampai, makan kejap, kemudian bersihkan diri dan solat Asar dan Qada'. Kemudian, aku teringat, aku ada terima miss call dari sahabatku pada pukul 11 pagi. Time itukan aku tengah buat roti. So, aku abaikan kejap dan selepas Asar itu, aku call dia balik.

Apa khabar? Baik. Tengah buat apa? Kawan ku kata tengah buat roti. Hah! samalah kita. Tanya tips nak buat roti coklat bla bla bla.

Sampai habis topik roti, dia start dulu. Una, aku nak cerita sesuatu.. Apa? Erm.. aku rasalah, apa yang kau cakapkan tempoh hari mengenai negetif itu, aku rasa betullah.. Hah? Apa yang negetif? Aku rasa, aku sudah kena buatan orang/SIHIR..

hah???

Ya Allah, betullah aku rasakan sebelum ini.. Selama 2minggu ini, kawanku menceritakan mengenai masalahnya dengan BF dia. Lelaki ini ada masalah kewangan dan meminjam dengan sejumlah wang yang agak banyak.. Aku sudah syak, lelaki ini lain macam. Sebab belum kahwin sudah meminjam wang sejumlah yang banyak dan kerap.

2 minggu yang lepas, kawanku asyik menangis kerana kasihankan lelaki itu. Ya Allah.. lain macam ni.. Tapi aku tidak lah sampai menekan dia supaya tinggalkan lelaki itu. Just aku nak dia berikan aku, apakah pekerjaan lelaki itu. Rupanya kawanku tidak tahu langsung mengenai pekerjaan lelaki itu. Itu memang sudah tidak betul!

Last sekali, berapa dia pinjam? RM 300. Okey, hope itu last kau berikan kepada dia. Lepas tu, berjanji dengan aku, ko takkan berikan lagi kepada dia. InsyaAllah una.. Itu yang aku taknak dengar. Ko kena janji dengan aku. Okey, boleh tolong aku, berikan nama syarikat dia boleh? (Ceh, time ni rasa macam aku ini inspektor gajet! menyiasat kononnya.) Tak pe, take your time. Aku tunggu ye. Atleast minggu depan kau beritahu aku.

Seminggu itu, kawanku senyap.. Okey ke tidak? Tak pa, aku pun diam, dia pun diam.

Petang ni.. aku terima khabaran, dia kena buatan lelaki tersebut.. MasyaAllah!

Kawanku menceritakan perihalnya dari awal hingga ke akhir. Lelaki itu lelaki yang sudah berkahwin beranak dua. Melakukan perbuatan itu, kemungkinan melalui gambar, suara, perjumpaan, berikan barangan, dan melakukan sesuatu di dalam rumah.

Last, aku tanya, berapa sebenarnya amout yang kau berikan? RM 13000.. hah???? okey..lebih baik kau berikan kat aku..boleh lah aku bayar PTPTN aku. balance tinggal RM 13000. uhuhu.. Aku sempat membuat lawak sedangkan kawanku sedang menanggung kesakitan.. MasyaAllah, una una..

Dia memberitahu, una, doakan aku ye. Semoga aku diberikan dan dimurahkan rezeki. Aku tak tahu nak cari duit nak bayar hutang yang aku telah pinjamkan dari orang sekian sekian.. Aku sakit dalam dan luar.. Tolong aku una..

Ya. Aku tolong doakan kau.. Semoga kau tabah sahabatku..

Ini kali ketiga aku mendengar perkataan dan perbuatan ini!!

Apa maksudnya? Hanya Allah yang mengetahui..

-------------------------

Tips untuk menjauhi lelaki jenis ini.

Kakak itu berpesan. Jauhi lelaki ada 4 jenis kena lihat.
1. mata merah.
2. jalan mendada.
3. jalan terjengkit-jengkit.
4. rambut kerinting halus.

Ini kemungkinan, lelaki itu ada panas baran, kaki perempuan, berlagak atau keras kepala. Entah, sejauh mana kebenaran hanyalah orang yang pernah mengalami dan berpengalaman.. (Dulu zaman degreeku, ada pensyarah cerita perihal yang sama.. erm.)

JAUHI lah perkara ini kalau boleh.. Allah melaknat orang sebegini menggunakan ilmu sihir ini. Perkara ini, tidak pasti Allah ampunkan dosa-dosa itu.. Kerana mensyirik dan melakukan perkara khurafat..

Akhir kata, pesan ibuku, keluar rumah, bacalah doa, bismillahi tawakaltulalllah. Walauhaulawalakuataillabillah dan baca doa syifa' Bismillahilazi La yadurulasmihi Syaiulfil ardi, wala fissamail Wahuwal samiulazim. (Entah betul ejaannya - sila tengok di youtube.)

Okey.. cerita hari ini.. 3x berlaku lagi..


ps : adakah aku pernah alami perkara yang sama..? Aku menangis dan meratapi jiwa keduniaan yang tidak sudah? Hope itu bukan dan itu hanyalah ilusi optik diriku yang tidak pandai mengawal diri dan emosi sendiri. Semoga aku belajar sesuatu dari itu.. uhuhu :))


Sunday, March 23, 2014

Komplot ABS Seri Iskandar, Frozen dan PRK.

Assalamualaikum.

Hari ini 23 Mac 2014 - Ahad.

Pagi ini, aku ada meeting ataupun komplot dengan ahli ABS baru yang aku kenal. Ini adalah meeting pertama kali kami untuk tertubuhnya Chapter Seri Iskandar. Ketua Chapter adalah Tuan Abdul Tablin @ Tabi'in dibantu oleh Kak Nurul Huda. Antara ahli yang lain adalah, Kak Ina Mokhtar , Kak Linda dan aku sendiri. Lima orang sahaja buat masa ini. Ini dikira Founder Team kami.

Masing-masing mempunyai kerjaya masing-masing dan juga kepakaran yang aku rasa semua hebat-hebat. Tuan Tablin mempunyai pengalaman berniaga agak hebat. Asalnya dari Tawau, Sabah. Berhijrah ke semenanjung untuk berniaga. Pelbagai pengalaman juga beliau ceritakan.

Kak Huda dan Kak Ina adalah pensyarah KPM yang masing-masingnya dibawah course yang sama. Kak Huda mengajar course keusahawanan manakala Kak Ina mengajar Matematik.  Masing-masing juga berhijrah dari Negeri Timur datang ke Perak.

Aku dan kak linda pula, mempunyai kepakaran yang berbeza. Masing-masing asal dari course yang berbeza. Kak linda lebih kepada Sains Komputer (Programming) dan aku asalnya dari Art and Design. Dari Kuala lumpur berhijrah ke Perak..

HAHA.. Semua berhijrah untuk mencari sesuap nasi. Ya Allah, permudahkan urusan kami, Ya Allah. :))

Kami berkumpul, untuk menghasilkan projek-projek seperti berikut:

1. Service Training - melibatkan kelas-kelas. Contohnya, kelas Al-Quran, Kelas Kem Solat, Kelas Photoshop, Kelas Keusahawanan, Kelas Komputer, Kelas Memasak dan lain-lain mengikut kepakaran kami.

2. Outdoor Activities -  Perkara ini dibangkitkan Tuan Tablin dan Kak Ina. Ia lebih kepada Event Management dan Travel Agency. Tuan juga ada pengalaman mengenainya dan juga Kak Inda juga mempunyai hal yang sama. Menariknya, percutian di Perak, sebenarnya, banyak yang menarik! Aku sendiri pun tak banyak jelajah. Perancangan dan aturcaranya sudah ada. Tunggu untuk buat BMC dan untuk mulakan sahaja. InsyaAllah, perancangan ini bila-bila boleh dijalankan.

3. Roti - Dikendalikan oleh aku dan kak linda. Roti telah pun berjalan selama 2 bulan. Alhamdulillah, dengan ada partner yang baru ini, harap-harap dapat diperkembangkan lagi. InsyaAllah, kami mempunyai rancangan seperti membekal kacang-kacang, keropok dan kuih raya.

Kami akan berniaga dengan kaedah Lean Startup. Apa yang ada di tangan, itu yang digunakan untuk modal. Meeting kami seronok dan mudah-mudah semuanya berjalan dengan lancar. Amin!



Frozen.


Anak buah ku membeli DVD Frozen. HEHEHE...

Aku gelak bukan apa, dulu, aku selalu gelakkan Afiq dan Nadirah. Setiap hari menyanyi lagu ni. Aku kata, 'tak habis-habis lagu ni'. La ni, aku pula yang berjangkit.

Jalan cerita Frozen ni bagi aku sangat menarik. Penceritaannya lebih kepada LOVE. Love yang ditunjukkan dalam cerita ini adalah kasih sayang antara Ibu Bapa kepada Anak, kasih sayang antara Kakak dan Adik, kasih sayang dengan haiwan, kasih sayang lelaki dan perempuan.

Effectnya dan jalan ceritanya membuatkan aku berhenti seketika dari melipat kain. HAHAHA..
Aku bagi 5 star!! Mari ler kita tengok!


PRK.

Kemenangan PRK, memihakkan kepada Dr. Wan Azizah.
Majoriti dalam 5K jugalah.
Orang kajang ramai rupanya.
Tapi katanya peratusan orang yang membuang undi, kurang dari PRU 13.

Apa-apa pun TAHNIAH kepada Doktor atas kemenangan itu.



P/S :  hari ini satu kerja design tak buat lagi. Malam ini buat sikit. Lewat sikit tidur sebab sudah tidur petang tadi. Nikmat tidur petang jarang-jarang sekali dapat aku buat. Tahu tak elok tidur petang, tapi suka.. hehehe..

Let it go!! :))